San Pellegrino Young Chef 2015

Zilele trecute, am luat parte la o premieră în România. Pentru prima oară, o companie de prestigiu cum este San Pellegrino a luat în considerare România, pentru a găzdui San Pellegrino Young Chef 2015, competiția care alege cei mai buni bucătari tineri, sub 30 de ani. Cu această ocazie, am fost invitat ca jurat, împreună cu alți doi chefi – Jerzy Pasikowski din Polonia și Jiri Stift din Cehia – pentru regiunea Europa de Est.
san pellegrino

Pentru mine a fost, fără doar și poate, o adevărată onoare să fac parte din juriul unei competiții culinare de acest calibru. Sunt foarte bucuros că România a avut, pentru prima oară, într-un astfel de concurs, și doi tineri bucătari foarte talentați, Emanuel Mocan și Mihai Toader, mai ales că ultimul și-a făcut ucenicia în bucătărie sub atenta mea îndrumare. Pentru mine, ca bucătar, a fost o ocazie să sprijin tinere talente culinare, însă și o mândrie să pot contribui la așezarea României pe harta gastronomică internațională.

Pentru prima oară, România a fost terenul competiției locale pentru o întreagă regiune, alături de țări ca Polonia, Cehia, Slovacia, Bulgaria, Moldova și Ungaria, reprezentând Regiunea de Est a Europei în cadrul acestui concurs. Competiția locală urmărește să dezvăluie cultura culinară gourmet a țărilor participante și își propune să găsească sinteza între calitate, un stil vibrant de a găti, prestigiu și talent.

san pellegrino 1

Juriul a selectat primii 10 clasați pentru fiecare regiune în parte, în urma aplicațiilor online, ghidându-se după cinci reguli de aur: ingrediente, competențe, geniu, aspect, mesaj. Între 16 ianuarie și 28 februarie, cei 10 finaliști ai fiecărei regiuni au intrat în competiția locală: fiecare regiune având un juriu format din chef-i selectați de San Pellegrino, care au gustat felurile de mâncare realizate de finaliști și l-au ales pe cel mai bun. Până la finalul lunii februarie, au fost aleși cei 20 de finaliști din toate regiunile. La nivel mondial, în competiție intră 20 de regiuni geografice, care dau 20 de finaliști, câte unul din fiecare regiune, pentru a participa mai departe în etapa finală a concursului ce va avea loc în Milano, în iunie 2015.

Toți concurenții, cei zece tineri bucatari din Europa de Est, printre care și cei doi reprezentanți ai țării noastre, au demonstrat creativitate, gust rafinat, folosind tehnici noi, dar și cele de bază, pentru a veni în fața noastră, a juraților, cu preparate spectaculoase. M-au impresionat atât prin talentul lor, cât și prin faptul că au știut cât de important e ca un preparat să fie, pe lângă o experiență culinară, și o creație care spune o poveste. Iar câștigătorul, Stefan Barca din Serbia, a demonstrat mai bine decât oricine acest lucru.

Trofeul San Pellegrino este unul de mare prestigiu, iar Topul 50 San Pellegrino al celor mai bune restaurante din lume este un ghid al calității și un deziderat pentru toate restaurantele din lume. Odată cu participarea României pentru prima oară la acest concurs, deschidem noi orizonturi pentru gastronomia românească, dar și pentru industria restaurantelor românești.
Și acesta este doar începutul…

san pellegrino 2