Placinta de berbecut
Se spune că, rețetele de succes sunt cele care spun o poveste, menită să întregească experiența culinară. Rețeta care m-a muncit cel mai mult până acum e cea a plăcintei de berbecuț. Poate din cauza faptului că e inspirată din rețeta clasică a marelui Radu Anton Roman, pe care îl admir foarte mult pentru felul în care a reușit să ne reînvie vechile comori culinare românești.
Am vrut să creez o rețetă puțin altfel, o reinterpretare dacă vreți, să îi adaug ceva din stilul și personalitatea mea. După mai multe teste și adaosuri și după o săptămână de muncă – rețeta este una destul de dificilă, se gătește, practic, două zile, – pot să spun că, pentru mine cel puțin, a devenit mai mult decât o placintă cu carne. Are elementul-surpriză, are rafinament, are un gust care te face să zâmbești de la prima înghițitură și care chiar spune o poveste. E un omagiu adus lui Radu Anton Roman și o experiență culinară pe care ați putut-o avea, pe vremuri, când eram Chef la Escargot, iar mai nou, este și în meniul restaurantului Goccia. Dar, dacă aveți puțină răbdare și curaj, merită să încercați să o faceți și acasă. Iată rețeta:
Ingrediente:
- pulpa spate de berbecuț tocată – 1.5 kg
- ulei de măsline – 50 ml
- ceapă albă tocată – 200 g
- vin roșu sec – 450 ml
- scorțișoară baton – 2 buc
- Aluat Foietaj – 1 buc (ca să nu vă pun să vă faceți și aluatul)
- Mărar – 3 leg
- Brânză roquefort sau blue auvergne – 250 g
- nucșoară – 25 g
- scorțișoară – 25 g
- ouă – 2 buc
- miere – 50 g
Pași:
- Tocați carnea de berbecuț și gătiți-o cu ceapa, adăugați apoi și batoanele de scorțișoară. Acoperiți totul cu vin roșu și lăsați la fiert până e gătită.
- Când e gata, o lăsați la răcit și apoi o puneți la frigider timp de 24 de ore.
- După cele 24 de ore, amestecați carnea cu mărarul tocat, nucșoara și scorțișoara pulbere, sare și piper.
- Într-o tavă unsă cu grăsime (se poate folosi excesul de grăsime de la carnea gătită, unt sau untură) se așează foietaj întins, ungeți-l cu ou bătut cu miere, apoi adăugați compoziția de carne.
- Puneți pe toată suprafața compoziției bucăți de brânză mucegăită, apoi acoperiți cu foietaj.
- Repetați operațiunea încă o dată și puneți la gătit la 180C la cuptor, până se rumenește bine aluatul. Sugestia mea este să nu mâncați plăcinta caldă, e chiar mai gustoasă a doua zi.
Puteți să o serviți cu o salata verde și un pahar de vin roșu sau puteți pune peste plăcintă și un sos de brânză.
Spor la treabă și poftă bună!