Placinta de berbecut

placinta berbecutSe spune că, rețetele de succes sunt cele care spun o poveste, menită să întregească experiența culinară. Rețeta care m-a muncit cel mai mult până acum e cea a plăcintei de berbecuț. Poate din cauza faptului că e inspirată din rețeta clasică a marelui Radu Anton Roman, pe care îl admir foarte mult pentru felul în care a reușit să ne reînvie vechile comori culinare românești.

Am vrut să creez o rețetă puțin altfel, o reinterpretare dacă vreți, să îi adaug ceva din stilul și personalitatea mea. După mai multe teste și adaosuri și după o săptămână de muncă – rețeta este una destul de dificilă, se gătește, practic, două zile, – pot să spun că, pentru mine cel puțin, a devenit mai mult decât o placintă cu carne. Are elementul-surpriză, are rafinament, are un gust care te face să zâmbești de la prima înghițitură și care chiar spune o poveste. E un omagiu adus lui Radu Anton Roman și o experiență culinară pe care ați putut-o avea, pe vremuri, când eram Chef la Escargot, iar mai nou, este și în meniul restaurantului Goccia. Dar, dacă aveți puțină răbdare și curaj, merită să încercați să o faceți și acasă. Iată rețeta:

Ingrediente:

  • pulpa spate de berbecuț tocată – 1.5 kg
  • ulei de măsline – 50 ml
  • ceapă albă tocată – 200 g
  • vin roșu sec – 450 ml
  • scorțișoară baton – 2 buc
  • Aluat Foietaj – 1 buc (ca să nu vă pun să vă faceți și aluatul)
  • Mărar – 3 leg
  • Brânză roquefort sau blue auvergne – 250 g
  • nucșoară – 25 g
  • scorțișoară – 25 g
  • ouă – 2 buc
  • miere – 50 g

Pași:

  1. Tocați carnea de berbecuț și gătiți-o cu ceapa, adăugați apoi și batoanele de scorțișoară. Acoperiți totul cu vin roșu și lăsați la fiert până e gătită.
  2. Când e gata, o lăsați la răcit și apoi o puneți la frigider timp de 24 de ore.
  3. După cele 24 de ore, amestecați carnea cu mărarul tocat, nucșoara și scorțișoara pulbere, sare și piper.
  4. Într-o tavă unsă cu grăsime (se poate folosi excesul de grăsime de la carnea gătită, unt sau untură) se așează foietaj întins, ungeți-l cu ou bătut cu miere, apoi adăugați compoziția de carne.
  5. Puneți pe toată suprafața compoziției bucăți de brânză mucegăită, apoi acoperiți cu foietaj.
  6. Repetați operațiunea încă o dată și puneți la gătit la 180C la cuptor, până se rumenește bine aluatul. Sugestia mea este să nu mâncați plăcinta caldă, e chiar mai gustoasă a doua zi.

Puteți să o serviți cu o salata verde și un pahar de vin roșu sau puteți pune peste plăcintă și un sos de brânză.

Spor la treabă și poftă bună!